Na úspechy tejto lyžiarky sa nechytá ani Shiffrinová... Ikona telemarku má 47 glóbusov!

Lyžovanie, to je pestrá zmes rôznych disciplín a jedna z nich, ktorá u nás nie je až taká populárna, má svoju ikonu, z ktorej úspechov ...
  • Zdroj: fis-ski.com

Lyžovanie, to je pestrá zmes rôznych disciplín a jedna z nich, ktorá u nás nie je až taká populárna, má svoju ikonu, z ktorej úspechov padá sánka aj ospevovanej hviezde práve skončenej sezóny Mikaele Shiffrinovej (28)!

Na Amélie Wengerovú-Reymondovú (35) sa nechytá ani Američanka. Ani v počte zlatých medailí z MS, ale predovšetkým v počte získaných krištáľových glóbusov! Švajčiarka ich má doma 47!

FOTOGALÉRIA: Amélie Wengerová-Reymondová

Amélie Wengerová-Reymondová sa venuje lyžiarskej disciplíne zvanej telemark, ktorá má pôvod v nórskej oblasti Telemark. Ide o najtradičnejšiu disciplínu, ktorá dostala aj prívlastok tancovanie na snehu. Bezpochyby preto, že lyže s voľnou pätou dovoľujú celkom iný pohyb na bielom svahu medzi bránkami. No a najúspešnejšou športovkyňou v telemarku je spomínaná rodáčka z Bazileja, ktorá ohlásila odchod do lyžiarskeho dôchodku. Vraj sedemnásť najcennejší kovov z majstrovstiev sveta a 47 glóbusov stačilo. Už by ich ani nemala kde „skladovať“!

Amélie Wengerová-Reymondová oznámila koniec kariéry po 15 sezónach, prerušených na dva roky kvôli materstvu. V tejto disciplíne vyhrala všetko. Jej zbierku z úspechov vo Svetovom pohári tvorí aj 164 víťazstiev a 47 krištáľových glóbusov, z ktorých je jedenásť za celkové prvenstvo.

„Uzatvára sa veľká kapitola môjho života, je ťažké nájsť slová, ktorými by som opísala všetky emócie, ktoré mnou prúdia,“ povedala dvojnásobná mamička pre web Swiss Ski.

O konci kariéry sa rozhodovala už dlhšie, všetko urýchlila encefalitída jej dcéry. „Môžem povedať len: Ďakujem! Ďakujem vám, že ste ma počas tých rokov podporovali a umožnili mi žiť môj športový sen naplno,“ vyznala sa lyžiarka, ktorú len tak niekto neprekoná!

Čo je telemark?

Ako sa lyžovanie vyvíjalo a lyžiarske techniky sa začali od seba navzájom odlišovať, vznikali súťaže v jednotlivých technikách. Postupne došlo k ich rozdeleniu podľa toho, či išlo o behanie na lyžiach, jazdu zo svahu na lyžiach, alebo skoky na lyžiach. Základné delenie je na severské a alpské disciplíny. Za severské sa považujú behy a skoky, alpskými sú zjazdové techniky, ktoré sa delia na slalom, obrovský slalom, superobrovský slalom a zjazd.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) však v súčasnosti zastrešuje podstatne vyšší počet disciplín, ktoré sa z týchto základných vyvinuli. Jednou z nich je aj telemark, čo je vlastne najtradičnejšia lyžiarska disciplína. Ide o lyžovanie s voľnou pätou, ktorá má pôvod v nórskej oblasti Telemark a podľa toho je pomenovaná.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});