Šokujúce vyjadrenie zástupkyne OSN: TOTO si myslí o účasti Rusov a Bielorusov na olympiáde

Zašla priďaleko? Špeciálna spravodajkyňa OSN pre kultúrne práva Alexandra Xanthakiová, ktorá je poradkyňou Medzinárodného olympijského ...
  • Zdroj: TASR/AP

Zašla priďaleko? Špeciálna spravodajkyňa OSN pre kultúrne práva Alexandra Xanthakiová, ktorá je poradkyňou Medzinárodného olympijského výboru (MOV), dokonca podporuje aj návrat tých ruských športovcov, ktorí sa aktívne zapojili do bojov na Ukrajine.

Xanthakiová je zástankyňou širokého poňatia neutrálneho štatútu, ktorý by podľa nej nemali dostať len páchatelia vojnových zločinov. MOV sa bude otázkou sankcií voči ruským a bieloruským športovcom zaoberať na utorňajšom zasadnutí. Nie je jasné, či vôbec a prípadne do akej miery sa MOV bude riadiť odporúčaním gréckej právničky v službách OSN, uviedla agentúra AP.

FOTOGALÉRIA: Šokujúce vyjadrenie zástupkyne OSN o účasti Rusov na olympiáde

Bezprostredne po začiatku vlaňajšej invázie ruských vojsk na územie Ukrajiny MOV vyzvalo medzinárodné športové federácie, aby vylúčili ruských športovcov zo svojich súťaží. Drvivá väčšina tak aj urobila, no postoj MOV sa v januári výrazne zmenil.

Napriek stále prebiehajúcej vojne na Ukrajine, MOV momentálne hľadá cestu, ako umožniť ruským a bieloruským športovcom zúčastniť sa na OH 2024 v Paríži v neutrálnych farbách. To vyvolalo v mnohých krajinách vlnu veľkého pobúrenia.

Pavel Krotov zomrel vo veku 30 rokov.
Dvojnásobný účastník olympiády († 30) je mŕtvy: Zanechal manželku a syna Zobraziť článok

Prezident MOV Thomas Bach tento postoj obhajuje argumentami odborníkov na ľudské práva OSN, ktorí tvrdia, že vylučovať športovcov len na základe ich pasu je diskriminačné. Zástupkyňa OSN Xanthakiová v nedeľu svojim stanoviskom rozhorčila ukrajinských športovcov, ktorí sa zúčastnili on-line mítingu MOV na predmetnú otázku.

Na sociálnu sieť Twitter následne napísala, že možnost zúčastniť sa športových podujatí bez národných symbolov by mali mať aj športovci, ktorí sa aktívne zapojili do vojenských bojov. Podľa nej nemôžu všetci muží odvedení na vojnu niesť zodpovednosť za plnenie veliteľských rozkazov. Trestať by sa mali len tí, ktorí osobne spáchali vojnové zločiny.

 

 

 

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});