Kvôli politickému konfliktu FIFA zmenila program: Rozhodnutie sa dotklo aj slovenskej reprezentácie

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 20 rokov sa už v piatok mali dozvedieť mená súperov v základnej skupine na majstrovstvách sveta ...
  • Zdroj: TASR/AP

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 20 rokov sa už v piatok mali dozvedieť mená súperov v základnej skupine na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v Indonézii, no Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odložila slávnostný žreb.

Dôvodom je skutočnosť, že hostitelia šampionátu majú problém s účasťou izraelskej reprezentácie. Svetový šampionát „dvadsiatok" by sa mal konať od 20. mája do 11. júna na šiestich indonézskych štadiónoch. Žreb sa mal konať v piatok na ostrove Bali.

FOTOGALÉRIA: Gianni Infantino

Ako prvý vystúpil proti účasti mladíkov z Izraela guvernér Bali Wayan Koster, ktorý žiada dištanc pre Izraelčanov, keďže Indonézia neudržiava ani formálne diplomatické vzťahy s Izraelom. Dôvodom je dlhotrvajúci konflikt na Blízkom východe medzi arabskými štátmi a Izraelom o územie Palestíny. Proti účasti hráčov Izraela počas minulého týždňa vystúpili v hlavnom meste Jakarta aj konzervatívne moslimské organizácie.

MS futbalistov do 20 rokov sa mali v Indonézii konať už v roku 2021, no pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila odklad turnaja o dva roky. Indonézske úrady aj futbaloví predstavitelia ešte v roku 2019 súhlasili so všetkými podmienkami FIFA týkajúcimi sa organizácie prestížneho podujatia.

Chelsea momentálne patrí až 10. miesto tabuľky.
Na slávny klub dopadli ruské sankcie, rekordná sekera v rozpočte Zobraziť článok

Izraelčania sa na turnaj do Indonézie kvalifikovali vlani, keď na ME futbalistov do 19 rokov na Slovensku postúpili až do finále a v ňom podľahli rovesníkom z Anglicka. Aj slovenskí mladíci si miestenku na MS vybojovali na uvedenom kontinentálnom šampionáte, uspeli tam v baráži proti Rakúšanom.

Spomedzi členov Európskej futbalovej únie (UEFA) sa na MS dostali okrem Izraelčanov, Slovákov a Angličanov aj Taliani a Francúzi. Hráči tímu SR „20" v minulosti štartovali na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie iba raz, v roku 2003 v Spojených arabských emirátoch vypadli v osemfinále s neskoršími šampiónmi Brazílčanmi.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});