Ani hendikep ho nezastavil, patril medzi elitu: Zomrel olympijský šampión a skutočná legenda († 89)

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý novozélandský atlét Murray Halberg, olympijský víťaz v behu na 5000 metrov z roku 1960.
  • Zdroj: istock photo

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý novozélandský atlét Murray Halberg, olympijský víťaz v behu na 5000 metrov z roku 1960.

Dve zlaté medaily získal aj na Hrách Commonwealthu a k najlepším bežcom sveta patril aj napriek tomu, že pretekal s ochrnutou ľavou rukou. O jeho úmrtí informoval novozélandský atletický zväz, Halberga označil za jednu z najikonickejších postáv športu v krajine.

Halberg utrpel ako sedemnásťročný vážny úraz pri novozélandskom národnom športe rugby, ktorému sa pôvodne venoval, a žil s nepohyblivou pažou. Život po atletickej kariére potom zasvätil práci vo vlastnej organizácii Halberg Trust, ktorú založil v roku 1963 a ktorej poslaním je pomáhať postihnutým deťom športovať.

Halbergovo meno nesie ocenenie, ktoré sa na Novom Zélande pravidelne udeľuje športovej osobnosti roka, a každým rokom sa konajú trojdňové takzvané Halbergove hry, na ktorých športujú deti od ôsmich do 21 rokov s telesným alebo zrakovým postihnutím. „Bol skutočná legenda novozélandského športu," citovala agentúra AP novozélandského ministra športu Granta Robinsona.

"Ale jeho prínos bol oveľa väčší. Prostredníctvom Halberg Trust zmenil životy generáciám Novozélanďanov. Tá číra radosť, ktorej sme každoročne svedkami pri Halbergových hrách, je potvrdením jeho vízie," dodal.

(ilustračné foto)
Smutná správa: Mladý reprezentant zomrel počas tréningu († 22) Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});